Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Myslím, že právo na separaci by nemělo být zdola nijak omezené a bez ohledu na národ.

1 0
možnosti
MB

Děkuji za přečtení a názor. Jak myslíte to, že by nemělo být z dola nijak omezené? Že by mělo vycházet z vůle lidí? To tam ostatně píši. Ovšem nesouhlasím s tím, že by to mělo být bez ohledu na národ. Zdůvodníte to?

0 0
možnosti
AK

V 18. roku popravde Ceske zeme a Slovensko samostatnost nechteli. Slovensko vubec nijak formalne neexistovalo, R-U mozna volbu nebo referendum nechtelo, ale to same nechteli ani Masaryk s Benesem. Vedeli totiz, ze Ceske zeme/volici/parlamenty by neodvolili rozbiti R-U. Jak u nas, tak v Hornich Uhrach. Proto si museli vymyslet pohadky a baje, aby jimi oblbli Britanii, Wilson byl stejne ideologie jako Masaryk a Francie rozbiti R-U privitala. Tudiz stvoreni CSR bylo jednostrane, z vule nekolika malo osob a zaroven tim predurcene k zaniku. Stejne tak dnesni CR. Nerespektuje sve narody, svoji historii a tim padem ani sebe samou. Takove staty v historii vzdy padly.

0 3
možnosti
HV

H92o23n38z24a 69V92r21á59n77a

4. 11. 2017 20:30

No, na druhou stranu nevím, jak by někdo v roce 1918 dokázal uspořádat nějaký věrohodný plebiscit bez váhy hlasu. Všeobecná informovanost veškerá žádná, ekonomická vzdělanost v podstatě neexistovala a alespoň základní politický rozhled měl málokdo (oproti dnšní, informacemi propojené době). Asi jediné co by "plebs" dokázal, by bylo rozbití více soch a marijánských sloupů co neměly s R-U moc společného.

2 0
možnosti
HV

H90o31n20z39a 12V92r12á49n38a

4. 11. 2017 20:02

Vcelku lze s Vaším článkem souhlasit, nicméně dle mého názoru, pokud nějaká část státního celku usiluje o samostatnost (a bez ohledu zda jde či nejde o legální postup), tak by ta část měla mít nějaké historické územě správní kontinuum. Tedy sudetské němce ani čechy bych jako příklad neuváděl. Sudety nikdy neměli historicky dané hranice a vládu (vládce, správce, mana...). Rozumněl bych např., kdyby stála o samostatnost Morava a pod. Jinak souhlasím, že každý kdo se chce osamostatnit od nějakého vyššího celku tak by tu možnost mít měl. A NIKDO, by mu v tom neměl bránit (také by mu to mělo být potupné).

1 0
možnosti
PK

Tak nic není nula a sto - např. osamostatnění Slovenska česká strana spíše nebránila. Bylo to moudré rozhodnutí ́i když bez referenda. Katalánsko je v jiné situaci. Stoupenci odtržení nemají výraznou většinu a Španělsko je ostře proti.

2 0
možnosti
Foto

V zásadě ano, ale chybičky se vám tam vloudily.

0 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3040x
Ekonom, člen katedry ekonomie a mezinárodních vztahů, VŠFS. Oblíbené motto: Člověk by měl milovat pravdu natolik, aby ji byl kdykoliv ochoten vyměnit za pravdu vyšší.

Seznam rubrik