Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zákaz kožešinových farem

Vláda dneska schválila zákaz kožešinových farem. Ochránci zvířat jásají, zvířata budou trpět. Zákaz kožešinových farem považuji za prohru zdravého rozumu a hlavně za prohru těch zvířat, které má chránit.

Čas od času se v médiích objeví záběry z kožešinových farem, na kterých jsou vidět týraná a zubožená zvířata. Nebudu je popisovat, stačí googlit. Každého normálního člověka tyto záběry musí šokovat a rozpálit do běla. Já nejsem výjimka. Dané záběry působí na naše emoce, projeví se afektivní heuristika a způsobí nám kognitivní nesoulad. (Chytne nás to za srdce. Soucit a empatie nám způsobí vnitřní bolest, což nás nutí s tím rychle něco udělat, aby bolest zmizela.) Bohužel pak lidé sahají po nejjednodušším, nejrychlejším a často nejhorším řešení.

Pokud si někdo myslí, že zákazem týrání zvířat se s týráním zvířat přestane, je velmi naivní. Kde je poptávka, bude vždy i nabídka. Zákazem kožešinových farem bylo dosaženo dvou věcí. Jednak se nošení kožešin stalo více exklusivní záležitostí, což zvýší výdělky v oboru a tedy i motivaci lidí kožešiny produkovat a jednak byli producenti kožešin nuceni přejít do ilegality. Přechodem do ilegality budou méně vidět a budou pracovat v horších podmínkách, což se projeví i zhoršením podmínek chovaných zvířat. Přednost bude mít utajení před blahem zvířat, takže už vidím, jak budou celý život zavřeni v nějakých utajených prostorách v podzemí nebo za dvojitou stěnou a už nebudou muset ani předstírat humánní zacházení. Také dojde ke zvýšení pytláctví, což povede k devastaci druhů žijících ve volné přírodě. Můžeme namítnout, že to bude policie stíhat, ale to je jen zbožné přání. Ta má na starosti jiné věci a boj proti chovatelům kožešinových farem nebude prioritou. Tedy jediný, kdo může slavit, jsou hloupí a naivní sluníčka, která nepřemýšlí a jdou jen za svým hédonistickým pocitem sebeuspokojení.

Jak by to tedy mělo vypadat? Jak je z předešlého textu zřejmé, tak zákazy nejsou tou správnou cestou. Dále ze své podstaty chov zvířat pro kožich není nic špatného. Z pohledu zvířete vyjde nastejno, zda zemře kvůli masu nebo kůži. Pořád bude mrtvé. Navíc člověk v porovnání s přírodou je mnohem milosrdnější. Je to dáno naší snahou o efektivitu a tedy snahou zvíře zabít co nejrychleji. V přírodě často predátoři svoji kořist zraní a pak ji štvou celé hodiny, než zemře vysílením. Stejně tak hlad, nemoci a parazité, kteří zapříčiní měsíce utrpení. Taková už příroda je. Jedno zvíře žije na úkor jiného. Tedy každý, kdo se považuje za ochránce přírody, musí přijímat i tuto drsnou stránku. Tedy kožešinové farmy nezakazovat, ale zajistit, aby se tam se zvířaty zacházelo humánně. Aby nebyly zavřené v klecích, ale měly výběhy a vše, co pro kvalitní život potřebují. Ano, bude to nákladnější, ale díky tomu budou kožešiny kvalitnější a dražší, což je to, o co jde. Kožich je luxusní zboží a to lidé kupují proto, že to je drahý luxus. To je jako s černými perlami. Když je Jamese Assel nabízel za nízkou cenu, nikdo je nechtěl. Když je začal prodávat za vysoké ceny, tak se po nich jen zaprášilo. (jedná se kvazi-produktivní (demonstrativní) spotřebu) Producenti kožešin pak budou prodávat menší množství kožichů za vyšší cenu a budou mít i vyšší zisk. Producenti kožešin vydělají, zvířata budou žít v lepších podmínkách a ti, co si koupí kožichy z nich budou mít větší užitek. Jediní, kdo nebude šťastný, budou aktivisté, protože nebudou mít koho kritizovat a nebudou se tak moci cítit morálně nadřazení.

A ještě na závěr očekávám, že se objeví pokus argumentovat tím, že bez kožešin, na rozdíl od masa, se obejdeme a že nosit kožešiny je zcela zbytečné. To sice je pravdivý argument, se kterým i souhlasím, ale je zcela irelevantní. Není důležité, zda je nošení kožichu zbytné či nezbytné, morální či nemorální, lidé je prostě nosí a nosit budou. Stejně tak je to s pitím alkoholu. I když je to špatné, tak to lidé dělají a zakazovat to ničemu nepomůže. V tomto ohledu je třeba být realisty a snažit se minimalizovat negativní dopady.

Autor: Michal Blahout | středa 7.6.2017 18:49 | karma článku: 31,21 | přečteno: 1083x
  • Další články autora

Michal Blahout

Mám strach!

Přesto, že si lidé o sobě myslí, že jsou rozumní tvorové, opak je často pravdou. Naši racionalitu velmi často nabourají emoce a chováme se pak jako úplní č.....! A to se netýká jen poslední dobou propíraného strachu.

24.1.2019 v 17:09 | Karma: 23,30 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Michal Blahout

Evropa nebo EU?

Jak se blíží rozhodování britského parlamentu ohledně brexitu, tak se v diskuzích stále častěji dostávám do přenic s zastánci i odpůrci EU a paradoxně ani jedni mě nemají moc v lásce, proto jsem se rozhodl sepsat svůj pohled na EU

13.1.2019 v 19:56 | Karma: 13,19 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Michal Blahout

Je něco shnilého ve vysokém školství

Již třetí ministr nové vlády má problémy se svojí závěrečnou prací. Bohužel se domnívám, že to nejsou nepříjemné výjimky, ale standard..

29.7.2018 v 17:38 | Karma: 31,00 | Přečteno: 2843x | Diskuse| Politika

Michal Blahout

Právo národů na sebeurčení

Současné dění ve Španělsku a Katalánsku mě přimělo zamyslet se nad sebeurčení národů.Přeci jen podobnou situaci nedávno řešily Anglie a Skotsko, Ukrajina a Donbas. Horké téma je to stále v Kosovu nebo Tibetu.

4.11.2017 v 18:58 | Karma: 19,14 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Společnost

Michal Blahout

Dehumanizace a islám

Dehumanizace, česky též znelidštění, je jev (proces), který způsobuje, že jsme schopni se dopouštět ohavností, jako jsou genocidy a holokaust.

25.6.2017 v 14:27 | Karma: 32,67 | Přečteno: 1328x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Kam sahají Macronovy ambice? Chce udávat tón, ale naráží

29. dubna 2024

Premium V Evropské unii bez Britů a v éře po Angele Merkelové je jeho hlas slyšet stále silněji....

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33,  aktualizováno  14:59

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Přijel německý prezident Steinmeier. Setkal se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  14:55

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3040x
Ekonom, člen katedry ekonomie a mezinárodních vztahů, VŠFS. Oblíbené motto: Člověk by měl milovat pravdu natolik, aby ji byl kdykoliv ochoten vyměnit za pravdu vyšší.

Seznam rubrik