Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Black wednesday v Lidlu

Kauza černošského modela v katalogu společnosti Lidl prolétla Českem jako průjem z prošlého bramborového salátu a dokonce dosáhla až k našim sousedům. Tedy ani já nezůstal nezasažen.

Kauza černošského modela v katalogu společnosti Lidl prolétla Českem jako průjem z prošlého bramborového salátu a dokonce dosáhla až k našim sousedům. Tedy ani já nezůstal nezasažen. Stejně jsem už nějaký čas chtěl napsat text věnující se podobné problematice.

              Nejdříve ale k samotné kauze. První věc, která mě napadla, když jsem kauzu zaregistroval, bylo, proč zrovna tohle? Snad každý leták či katalog, který se mi dostal do rukou, obsahuje nějakého toho černého modela či modelku a reklamních spotech jsou hojně zastoupeni (kupříkladu na DM). Tak proč zrovna vadí ten v Lidlu? Lidem do hlavy nevidím, ale pravděpodobně vadí všichni a nějaký ten nesouhlasný komentář se objeví vždycky, tedy reakce na tuto kampaň nebyla ničím výjimečná. (mohu se mýlit, nemám statistická data) Proč tedy tolik povyku? Pravděpodobně jde o uměle vyvolanou kauzu, aby se vyznavači miltikultu měli zase nad čím rozčilovat a utužovat ve svém přesvědčení. Nebo se také může jednat o skvělou marketingovou kampaň Lidlu. Kdo ví že?

                Tím neříkám, že by zveřejněné komentáře byly v pořádku. Jednalo se o vcelku hloupé reakce na trivialitu a jejich pisatelé bohužel neztrapnili jen sebe, ale i ostatní, kteří odmítají multikult. Můžeme být jen rádi, že sluníčkáři jsou tak osvícení a netrpí předsudky, takže nás kvůli pár hloupým jedincům nebudou odsuzovat všechny že? Přeci jen blbci se najdou na obou stranách. Stačí si vzpomenout na Kohouta v pořadu Máte slovo, pisatele, který si stěžuje, že v počítačové hře Kingdom come: deliverance, odehrávající se v Čechách za husitských válek nejsou žádní černoši nebo dívku, která do světa hlásá, že nebyla znásilněna migranty. Jen si nejsem jist, zda to oznamuje jako „dobrou“ zprávu nebo si stěžuje. Jen o blbcích z multikultu se nedělají články. Možná proto, že tam hloupost je norma, než exces pár jedinců.

                Teď k samotnému černochovi na letáku. Přiznám se, že i mě zarazí, když na podobnou situaci narazím, ať už je to v letáku nebo televizi, a řeknu si, že to není správné. Jaké procento populace tvoří černoši v ČR? Nula nula nic. Přesto nějakého najdeme všude, jako by byla povinnost mít v zastoupení aspoň jednoho. Pokud je poměr černochů v reklamě a televizi mnohem větší, než poměr černochů žijících v ČR, tak se nabízí otázka čím to je? Jsou o tolik hezčí či reprezentativnější, než my, že je jejich zastoupení v reklamě a mediích větší, než by odpovídalo jejich počtu v populaci? Pravděpodobně nikoliv. Jsou tam jen kvůli barvě své pleti, aby firmy ukázaly, jak jsou světové a módní. Pokud je kvalifikací barva pleti, tak se jedná o rasismus a rasisté nejsou ti, kteří si na to stěžují, ale ti, kteří toto podporují. Takoví Asiaté mají v ČR daleko větší zastoupení než černoši a přesto jejich zastoupení v televizi a reklamě je minimální. Kolik znáte moderátorů či reportérů původem z Asie? Mně se nevybavuje žádný, ale za to černoši mají zastoupení hojné. (Black Ray, Tvarůžková…)

                Někdo může namítnout, že o nic nejde, že se jen dělá z komára velbloud. Takovým lidem bych doporučil vrátit se do školky a poslechnout si pohádku o Smolíčkovi a třech jezinkách. Stačí se podívat na západ o nás, kde jsou v tomto mnohem dál. Každý film či seriál musí být rasově vyvážený a být tam smíšený pár. Černoši jsou pak implementováni i do historických filmů či seriálů, kam prostě nezapadají. Příkladem za všechny může být seriál The Hollow Crown, který se odehrává za války růží v Anglii a vévodu z Yorku hraje černoch či šestnáctiletou anglickou královnu (Margaret z Anjou) padesátiletá černoška. (Sophie Okonedo) Opět si umím představit sluníčkáře, který přijde s prázdným argumentem: „A proč ne?“ (Mimochodem jedná se o chybu v lidském myšlení Ospravedlnění) Pokud bychom tohle brali jako relevantní, tak by příště mohl šestnáctiletou anglickou královnu hrát osmdesátiletý Číňan a Jindřicha VIII. by mohla hrát třináctiletá holčička. Proč by přeci ne, že? Věci by pak ale zcela ztrácely smysl. Za čas bychom si mohli říci, že 1+1=592. Co na tom, že to tak prostě není. Žijeme v moderní společnosti, kde netrpíme předsudky a možné je vše, co chceme. Jen by mě zajímala reakce na opačnou situaci, kdy si Martina Luthera Kinga či Nelsona Mandelu střihl bílý herec.

                Jedná se o filmy či seriály, tak namítnete, že se na ně nemusíme koukat že? Jenže ono se to projevuje i do reálného života, kdy správná barva kůže či sexuální orientace je lepší kvalifikací, než schopnosti. Vzpomeňme na Conchitu Wurst, které lidé posílali hlasy jen proto, aby ukázali, jak jsou pokrokoví a tolerantní. Tento týden vyhrála miss Helsinky černoška, která je ošklivá, jak místo kam slunce nesvítí. Tedy vyhrála jen proto, aby porota ukázala, jak je pokroková. V takové Kanadě mají dokonalé složení vlády z pohledu zastoupení menšin. To se určitě nepovedlo přirozeně, kdy se zvolil ten nejvhodnější kandidát na danou funkci. Musela tedy být upřednostněna příslušnost k nějaké menšině nad schopností a kvalifikací a to poškozuje celek. Při volbě Obamy američtí černoši nepokrytě přiznávali, že ho volí jen kvůli barvě jeho pleti. (Kdyby toto řekli bílí Američané, to by bylo povyku.) Jak se mu povedlo destabilizovat svět, jsme viděli. Stejné je to s pozitivní diskriminací, politickou korektností či 50% zastoupení pohlaví.

                Jde o projev hédonistické morálky sluníčkářů, kterým nejde o to, aby udělali správnou věc, protože je správná, ale jde jim o vlastní sebeuspokojení. Nepomáhají proto, aby pomohli druhému, ale proto, aby se oni cítili dobře. Uvažování sluníčkáře pak může shrnout takto: „Elity z Bruselu říkají, že dobří a pokrokoví lidé zastávají tyto názory a tak je budu zastávat taky, abych se mohl považovat za dobrého a pokrokového člověka.“ Je to stejné, jako když „hodný“ žák nahlásí paní učitelce, kdo si dopisuje domácí úkoly před hodinou či opisuje během testu. Jedná se o stejný typ myšlení, který vedl lidi k udávání sousedů a kolegů za minulého režimu, že mají kontrarevoluční myšlení. Za války by pak udávali souseda za spolupráci s odbojem. To vše aby se jim dostalo pochvaly od autority nebo aby měli pocit vlastní důležitosti. Tohle myšlení je v lidech stále, jen s tím rozdílem, že dnes se udává a pranýřuje za nesouhlas s multikultem. Všichni ti, co nadávají na rasistické čecháčky, hned mají důvod cítit se nadřazeně a mít pocit výlučnosti jako pan Spravedlivý, který kárá ty ubohé, co nemají názor v souladu s bruselským vůdcem multikultu. Osobně dám přednost rozumu před pochvalou velkého bratra.

                Jelikož jsem byl upozorňován na dlouhé texty, tak můj názor, jaký bychom měli mít přístup k cizincům, si můžete přečíst v dalším článku. Můj dům, můj hrad. Aneb: Jak přistupovat k cizincům.

Autor: Michal Blahout | pondělí 9.1.2017 16:02 | karma článku: 40,02 | přečteno: 1826x
  • Další články autora

Michal Blahout

Mám strach!

Přesto, že si lidé o sobě myslí, že jsou rozumní tvorové, opak je často pravdou. Naši racionalitu velmi často nabourají emoce a chováme se pak jako úplní č.....! A to se netýká jen poslední dobou propíraného strachu.

24.1.2019 v 17:09 | Karma: 23,30 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Michal Blahout

Evropa nebo EU?

Jak se blíží rozhodování britského parlamentu ohledně brexitu, tak se v diskuzích stále častěji dostávám do přenic s zastánci i odpůrci EU a paradoxně ani jedni mě nemají moc v lásce, proto jsem se rozhodl sepsat svůj pohled na EU

13.1.2019 v 19:56 | Karma: 13,19 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Michal Blahout

Je něco shnilého ve vysokém školství

Již třetí ministr nové vlády má problémy se svojí závěrečnou prací. Bohužel se domnívám, že to nejsou nepříjemné výjimky, ale standard..

29.7.2018 v 17:38 | Karma: 31,00 | Přečteno: 2843x | Diskuse| Politika

Michal Blahout

Právo národů na sebeurčení

Současné dění ve Španělsku a Katalánsku mě přimělo zamyslet se nad sebeurčení národů.Přeci jen podobnou situaci nedávno řešily Anglie a Skotsko, Ukrajina a Donbas. Horké téma je to stále v Kosovu nebo Tibetu.

4.11.2017 v 18:58 | Karma: 19,14 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Společnost

Michal Blahout

Dehumanizace a islám

Dehumanizace, česky též znelidštění, je jev (proces), který způsobuje, že jsme schopni se dopouštět ohavností, jako jsou genocidy a holokaust.

25.6.2017 v 14:27 | Karma: 32,67 | Přečteno: 1327x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3040x
Ekonom, člen katedry ekonomie a mezinárodních vztahů, VŠFS. Oblíbené motto: Člověk by měl milovat pravdu natolik, aby ji byl kdykoliv ochoten vyměnit za pravdu vyšší.

Seznam rubrik