Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

Jak moc souhlasím s vaším blogem, tak moc jsem nesdílím váš optimismus, že by se Evropa mohla vrátit ke svým kořenům a hodnotám. Vede mě k tomu několik důvodů:

- nedokážu si představit, že by (snad s vyjímkou nějaké obrovské katastrofy) mohlo dojít k rozbourání těch stovek tisíc byrokratů, které EU živí

- celá Evropa velice degeneruje a díky pohodlnosti lidí je tu naprostá absence jakýchkoliv lídrů a osobností na politické scéně

- tak jako v roce 1941, tak i v současné době je Evropa naprosto v područí Německa - jediný rozdíl je forma, dnes je to naprostá ekonomická závislost Francie, Španělska, Itálie, Řecka a v podstatě i zemí bývalého východního bloku

0 0
možnosti
MB

Děkuji za přečtení a názor. Spíše, než návrat, bych vidělobrodu hodnot. Poučit se z minulosti a přijít s lepšími hodnotamiodpovídající našemu světu. V minulosti byly hodnoty postaveny nakřesťanské morálce, která je velmi hédonistická. K tomu bych se neradvracel. Obávám se, že k té obrovské katastrofě směřujeme.

0 0
možnosti
JS

Velmi dobře definovaný současný stav EU. Obávám se, že stávající představitelé EU nejsou schopni jakékoliv akce směřující k nápravě kurzu sociálního inženýrství započatého v druhé polovině 20.století, které přivedl takřka k dokonalosti předcházející kormidelník EU, soudruh José Barroso. Jean-Claude Junker je již jen bezradným pokračovatelem nastavené linie.

0 0
možnosti
MB

Děkuji za přečtení a názor. Souhlasím s Vámi. Změnamusí přijít zdola, nikoliv od politiků.

0 0
možnosti
Foto

Moc hezky a dobře napsané, nelze než souhlasit. Současná krize je důsledkem naší pohodlnosti. Je zdánlivě snazší zaměnit evropské hodnoty za populismus, osobní svobodu za soc. dávky atd. Cesta do pekel bývá pohodlná. Sdílím váš optimismus, že se budeme umět vrátit k naším skutečným hodnotám. Těžko se spokojit se zánikem naší civilizace. Nezdravý stav věcí dle mého způsobila nevyváženost mezi pravicovým a levicovým pohledem. Věřím v harmonii a EU mně přijde dlouho a moc levicová, to posouvá vidění do extrémů, ve kterých se v důsledku neorientují ani zastánci tohoto tábora.

1 0
možnosti
MB

Děkuji za přečtení a názor. Spíše než návrat bych vidělobrodu hodnot. Poučit se z minulosti a přijít s lepšími hodnotamiodpovídající našemu světu. V minulosti byly hodnoty postaveny nakřesťanské morálce, která je velmi hédonistická. K tomu bych se neradvracel. Jinak EU začíná být novým sovětským svazem.

0 0
možnosti

V31á49c95l25a95v 84Š15o38b87r

19. 10. 2015 22:00

Někdy přijde doba kdy je dům už tak moc poškozený termity, že už nestačí termity zabít...

ale je třeba zdemolovat dům, spálit veškerý nakažený materiál... a začít znovu od nuly.

tolik k mému názoru na "reformovatelnost" EU.

0 0
možnosti
MB

Děkuji za přečtení a názor. Máte pravdu, přesto důmnestrhnete před zimou.

0 0
možnosti
BL

Inu, vážený pane autore, tenhle blog Vás musel stát spoustu času a energie a výsledek tomu odpovídá-vznikl vynikající článek!!!

Mám jen drobnou výhradu, že by občanství evropské země měl získat opravdu jen potomek občanů té které země-tam si dovedu představit i jiné cesty. Podobné dejme tomu současné praxi ve Švýcarsku, ale jinak se fakt mohu podepsat pod všechno.

Mám samozřejmě velkou obavu, že Váš závěrečný optimistický výhled do budoucna by vyžadoval natolik rychlou a zcela opačnou změnu  kurzu, že si netroufám v to vůbec doufat, ale v podstatě také nevěřím, že by nás mohlo spasit vystoupení z EU. Stejně jako Švycary a Nory nezachrání jejich nečlenství, snad jen Švýcarsko a daleký sever  by se na čas mohli stát  Malevilem  Evropy (kam ovšem Švýcarsko nikoho nevpustí).

Fakt je, že optimismus mi v této věci zcela schází..

6 0
možnosti
MB

Děkuji za přečtení a názor. Ohledně udělování občanství jsemmožná trochu radikální. Byl bych pro udělování občanství cizincům, kteří nadané území národnostně zapadnou, ale to by mohlo být vnímáno, jakodiskriminační. Ohledně budoucího vývoje můžu přednést jen svůj názor. Musíme sinejdříve sáhnout na dno, abychom se od něj mohli odrazit. Krize teprve začíná aobávám se, že její průběh bude velmi bolestný. A buď se zlomíme, nebo nás toposílí. Já z celého srdce doufám v to druhé.

3 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3040x
Ekonom, člen katedry ekonomie a mezinárodních vztahů, VŠFS. Oblíbené motto: Člověk by měl milovat pravdu natolik, aby ji byl kdykoliv ochoten vyměnit za pravdu vyšší.

Seznam rubrik