Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zlatý Babišák

Co udělat soutěž o zlatého Babišáka, kterého by získal ten, kdo se nejvíce zasloužil o úpadek naší země? Pár kandidátu bych měl, ale tady je můj favorit:

K napsání toho textu mě motivovalo nedávné prohlášení ministra financí Babiše, že chce zlevnit pivo. Respektive snížit spotřební daň. Pro drtivou většinu Čechů chvályhodná snaha, ale jedná se jen o předvolební populismus. Dle mého názoru toho nejkýčovitějšího charakteru. Ale není v tom sám. Babiš rozdává koblihy, zlevňuje pivo a socialisti zase slibují vyšší důchody, dávky a dotace. Ono stačí slíbit a nemusí to ani splnit. 4 roky jsou dlouhá doba a volič si u dalších voleb nebude pamatovat, jak byly naplněny.

Tento text ale nebude o předvolebním populismus, kdy si politici kupují hlasy voličů za jejich peníze (Mimochodem zaplatit lidem za jejich hlas pár stovek z vlastní kapsy je nelegální, ale zaplatit jim za jejich hlas pár stovek z jejich kapsy legální je.) Ani o lidské hlouposti, že se nechají nachytat na neustále stejnou návnadu typu: Stát se o vás postará, stát vám něco dá. Bude o zlu jménem Babiš a proč je tak nebezpečný:

Na světové poměry hraje druhé housle, ale v rámci ČR má nezanedbatelný vliv. Teď si položme otázku, kdo je největším konkurentem korporací? Paradoxně živnostníci. (pro jednoduchost budu v textu mluvit o živnostnících, ale pod tento pojem zahrnuji i malé a střední firmy a rodinné podniky.) Jistě vás napadne, jak takový živnostník může konkurovat miliardové korporaci. Takový živnostník je sice malý a sám o sobě nevýznamný, ale je jich hodně a díky své velikosti dokáží nabídnout vyšší kvalitu, než korporace a být ve své činnosti efektivnější. V následujícím výčtu shrnu nejen konkurenční výhody živnostníků vůči korporacím, ale i výhody pro celou společnost:

  1. Největší výhodou živnostníků oproti korporacím je, že majitel firmy se sám podílí na její produkci. Ve firmě aktivně vystupuje a tak je schopen proniknout do jejích nedostatků a pružněji reagovat na případně změny.
  2. Je jich mnoho a vzájemně si konkurují, takže je to neustálý tlak na zlepšování služeb. Korporace si sice také konkurují, ale co si budeme povídat, mají rozděleny sféry vlivu a rozhodně je pro ně snazší dosáhnout nějaké kartelové dohody.
  3. Živnostník přichází do styku se svými zákazníky a tak si musí hlídat své dobré jméno. Nepoctivý řemeslník dlouho nevydrží. Působí na relativně malém prostoru a jeho selhání se hodně rychle rozkřiknou a má po zakázkách. Kdežto zkažený salám v supermarketu v Ostravě neovlivní zákazníka v Plzni.
  4. Když se přece jen objeví nepoctivý či neschopný řemeslník, tak rychle skončí a jeho místo zaujme jiný. Pro daného živnostníka je to sice nemilé, ale region si toho ani nevšimne. Když se dostane do problémů korporace, tak sebou může stáhnout celý region.
  5. Živnostníci a majitelé malých a středních firem mají ke svému regionu vztah. Žijí v něm a jde jim jeho prospěch a prospěch tamních lidí. Veškerá negativa, která zasáhnou region, se dotknou i jich. Viz událost z Klinkovic, kdy se tamní řemeslníci pustili do opravy školy po zpackané rekonstrukci. Kdežto korporace chtějí jen vytěžit maximum a na regionu jim nesejde, jelikož majitelé žijí úplně někde jinde.
  6. Jak zaměstnanci, tak zákazníci mají možnost volby. Pokud jim nevyhovuje práce u nějakého živnostníka, tak mají ke svému zaměstnání více alternativ, kdežto pokud nějaký region ovládá korporace, tak lidé často nemají jinou alternativu a musí setrvat v nepříjemném zaměstnání, což má dopad na jejich efektivitu práce.
  7. Podobné je to se zákazníky. V případě ekonomiky založené na živnostnících, mají možnost výběru a svojí volbou tak rozhodovat o tom, co se má produkovat. Kdežto u korporací nikoliv. Je faktem, že korporace jsou schopny nabídnout nižší cenu, ale je to vykompenzováno nižší kvalitou, špatnými pracovními podmínkami a drancováním přírody.

O tom, že pro společnost je výhodnější ekonomika založená na živnostech a malých a středních firmách snad již není pochyb. Korporace je pak oprávněně vnímají jako konkurenci a jelikož korporace mají dostatečný vliv, aby mohly ovlivnit politiku, tak ji využívají k likvidaci svých konkurentů. Korporace podporují neustálé zvyšování byrokratické zátěže, zásahů státu do ekonomiky, výraznou volatilitu předpisů a celkový byrokratický chaos. Na oko sice protestují, protože nemohou oficiálně přiznat, že jim to v podstatě vyhovuje. Korporace si může dovolit najmout celou armádu specialistů za statisíce až miliony, která jim pomůže s daňovou optimalizací a vyhnout se případným přešlapům. A vyplatí se jí to, jelikož tak ušetří desítky až stovky milionů. Takovou možnost živnostník nemá a i pokud by si je zaplatil, tak mu ušetří pár desítek tisíc, takže se mu to nevyplatí. Živnostník pak stojí před nelehkou volbou. Buď se bude o účetnictví a legislativu starat sám, což mu zabere spoustu času, který by mohl věnovat své práci a dost ho otráví a navíc bude trnout hrůzou, kde co díky neustále se měnícím předpisům špatně udělal. Také si na to může někoho najmout, což ho bude stát část zisku. Spoustě lidí se pak nevyplatí postavit se na vlastní nohy a stávají se raději zaměstnanci, což devalvuje hodnotu práce. Takový živnostník pak místo toho, aby vytvářel pracovní místo, tak se o něj uchází. Korporace tak mají přísun levných dělníků.

Rozhodně tu nevyzývám k boji proti bohatým či regulaci korporací. To by stejně nemělo moc význam, jelikož když už se nějaký takový zákon připravuje, tak díky lobby si korporace dokáží výsledek přizpůsobit k obrazu svému a ještě, než je zákon přijat, už mají zadní vrátka. Nejlepší způsob, jak bojovat proti korporacím je uvolnění trhu. Nastavit férová a jednoduchá pravidla, která budou stálá. Na takovém trhu pak korporace nebude moct přežít díky své neefektivitě. Jako nepřežily komunistické molochy. Až se stát bude k živnostníkům chovat slušně, tak bude i větší ochota platit daně. V okamžiku, kdy se stát chová jako váš nepřítel a snaží se vás zadusit byrokratickou zátěží a vysokými daněmi, tak ochota platit mu bude menší, než když bude dělat vše pro to, abyste uspěli.

Tohle má ale i celou řadu ne moc zřejmých implikací. Například kolektivizace zemědělství může za zvýšený počet a ničivost povodní. Dříve bylo mnoho malých políček, mezi nimiž byly meze, které zadržovaly vodu. U každé vesnice byl jeden, dva rybníky, ze kterých jejich majitel prodával kapry ve vesnici nebo v nejbližším městě. Pak přišla kolektivizace, která políčka a rybníky vyvlastnila, vytvořila obrovské lány polí, zasypala malé rybníčky a vytvořila sádky na jednom místě. Díky tomu jsou srážky méně časté, ale zase intenzivnější a půda bez mezí je není schopna absorbovat, což vede k bleskovým povodním. Po pádu komunismus byla pole vrácena potomkům původních farmářů, kteří ale na nich už neuměli hospodařit, jelikož bylo přerváno jejich pouto a tak je prodali Agrofertu.

Komu udělit zlatého Babišáka za ničení naší země, rozhodněte sami.

Autor: Michal Blahout | pondělí 5.9.2016 18:27 | karma článku: 26,27 | přečteno: 837x
  • Další články autora

Michal Blahout

Mám strach!

Přesto, že si lidé o sobě myslí, že jsou rozumní tvorové, opak je často pravdou. Naši racionalitu velmi často nabourají emoce a chováme se pak jako úplní č.....! A to se netýká jen poslední dobou propíraného strachu.

24.1.2019 v 17:09 | Karma: 23,30 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Michal Blahout

Evropa nebo EU?

Jak se blíží rozhodování britského parlamentu ohledně brexitu, tak se v diskuzích stále častěji dostávám do přenic s zastánci i odpůrci EU a paradoxně ani jedni mě nemají moc v lásce, proto jsem se rozhodl sepsat svůj pohled na EU

13.1.2019 v 19:56 | Karma: 13,19 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Michal Blahout

Je něco shnilého ve vysokém školství

Již třetí ministr nové vlády má problémy se svojí závěrečnou prací. Bohužel se domnívám, že to nejsou nepříjemné výjimky, ale standard..

29.7.2018 v 17:38 | Karma: 31,00 | Přečteno: 2843x | Diskuse| Politika

Michal Blahout

Právo národů na sebeurčení

Současné dění ve Španělsku a Katalánsku mě přimělo zamyslet se nad sebeurčení národů.Přeci jen podobnou situaci nedávno řešily Anglie a Skotsko, Ukrajina a Donbas. Horké téma je to stále v Kosovu nebo Tibetu.

4.11.2017 v 18:58 | Karma: 19,14 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Společnost

Michal Blahout

Dehumanizace a islám

Dehumanizace, česky též znelidštění, je jev (proces), který způsobuje, že jsme schopni se dopouštět ohavností, jako jsou genocidy a holokaust.

25.6.2017 v 14:27 | Karma: 32,67 | Přečteno: 1327x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3040x
Ekonom, člen katedry ekonomie a mezinárodních vztahů, VŠFS. Oblíbené motto: Člověk by měl milovat pravdu natolik, aby ji byl kdykoliv ochoten vyměnit za pravdu vyšší.

Seznam rubrik