Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Měla by Británie vystoupit z EU?

Hlasování o tak zvaném Brexitu se blíží. Už tento čtvrtek budou Britové hlasovat o setrvání své země v Evropské unii. Ovšem co by to znamenalo pro Británii, EU a Evropu? Měla by Británie zůstat, či odejít?

Vystoupení Británie z EU by neznamenalo žádnou přímou katastrofu. Pár úředníků a právníků by se nad tím dost nadřelo, ale to by bylo tak vše. Nezpůsobilo by to novou hospodářskou krizi, ani hospodářský kolaps ať už Británie, či EU. Tím, že si Británie vybojovala celou řadu výjimek z procesu integrace, přičemž za největší lze považovat výjimku z přijetí Eura, si na EU nevytvořila ekonomickou závislost a naopak z ní se nestal životně důležitý orgán unijního molochu.

Horší už to bude pro Evropu. V současném světě hrají prim velké státní celky, jako je USA, Rusko, Čína a časem se budou vytvářet další. Evropa musí jít stejnou cestou, aby v globálním měřítku měla silnou pozici. Pokud budeme rozdrobeni, tak budeme jen figurkami těch mocnějších. Silná a jednotná Evropa by dokázala být vyrovnaným oponentem všem současným mocnostem, ať už se jedná o USA, Rusko či Čínu. Je existenční nutností, abychom přestali být rozhádaným spolkem jednotlivých států a začali být Evropou a Evropany. Jsem zastáncem silné a prosperující Evropy, která bude hrát prim v globální politice. Ale toho nedosáhneme každý sám. V jednotě je síla.

Nepleťte si mě s obhájcem Evropské unie. Evropa a Evropská unie jsou dvě odlišné věci. EU škodí Evropě více, než cokoliv jiného. Evropu tvoříme my, Evropané a nikdo jiný. Kdežto EU je jen byrokratický moloch, který Evropu sžírá jako nádor, či parazit. Ovšem nejhorší na tom je, že zabití tohoto parazita zabije i hostitele. Rozpad EU zničí jednotu Evropy v okamžiku, kdy musíme být jednotní víc, než kdykoliv jindy. Někdy mám pocit, že EU vznikla jen proto, aby se mohla rozpadnout a v následném chaosu poštvat jeden národ proti druhému. Aneb rozděl a panuj!!! Jen vzpomeňme, jak to po rozpadu Římské říše bylo s Itálií. Zůstala půl druhého tisíciletí rozdělena.

Problémem není Evropské společenství, jako takové, ale jeho reprezentace. Úkolem vedení EU by mělo být hájení zájmů Evropy a Evropanů. V této oblasti fatálně selhávají. Přičemž toto selhání je tak výrazné, že až jednoho napadá, zda není úmyslné. Evropské vedení je naprosto neschopné, ano dívám se na vás frau Merkel, řešení migrační krize věnuje desetinu času, co nějaké administrativní banalitě. Hájí zájmy kdejakého cizince, ale na budoucnost vlastních občanů nemyslí. Z Evropských hodnot a ideálů dělá zvrácené parodie. Například solidarita, což je ušlechtilá hodnota, je neskutečně mrzačena, kdy místo společném řešení příčiny si přerozdělujeme následky. Všechny státy EU by měly být solidární s Řeckem, Itálii a Maďarskem, kteří trpí pod náporem migrantů. Ovšem řešením není migranty přerozdělit, ale pomoci těmto zemí s hájením jejich hranic, jako to udělala ČR v případě Maďarska. To je skutečná solidarita s bližním. Současný přístup EU k migrační krizi mi přijde, jako kdyby v obci hořelo několik domů a starosta by rozhodl, že místo společného hašení, si každý vezme domů část plamenů.  V ostatních věcech je pak otloukánkem z bohaté rodiny, který se neumí bít za to své a tak platí rváčům, aby ho nechali být.

lze vystoupit z EU, ale nelze vystoupit z Evropy. Každý evropský stát a národ je nedílnou součástí Evropy a jeho osud je spojen s osudem Evropy. I kdyby se nám, či jinému státu, podařilo z EU vystoupit, nepustit si na své území jediného migranta, mít osvícené politiky a realizovat ty nejlepší reformy, tak pokud padnou naši sousedé, tak padneme s nimi. Státy, které opustí potápějící se loď EU, možná přežijí o chvíli déle, ale zahynou stejně. (ve smyslu konce našeho způsobu života a ekonomického i společenského úpadku)

Ale abych se vrátil k podstatě věci. Británie by měla hlasovat pro setrvání v EU. Naším cílem by nemělo být rozbití EU, ale snaha o její reformaci a přeměnu v instituci, která bude hájit zájmy Evropy a Evropanů. V instituci, která bude hájit naši svobodu místo jejího omezování, která místo srážení evropské hrdosti bude vlastenectví podporovat a pěstovat. Evropu, která se bude schopna postavit jakékoliv výzvě a jakémukoliv nepříteli. Toho dosáhneme jen jako Evropa. Mysleme na to a svůj odpor vůči EU směřujme do snahy jí zlepšit a ne zničit.

Autor: Michal Blahout | neděle 19.6.2016 17:44 | karma článku: 16,94 | přečteno: 447x
  • Další články autora

Michal Blahout

Mám strach!

Přesto, že si lidé o sobě myslí, že jsou rozumní tvorové, opak je často pravdou. Naši racionalitu velmi často nabourají emoce a chováme se pak jako úplní č.....! A to se netýká jen poslední dobou propíraného strachu.

24.1.2019 v 17:09 | Karma: 23,30 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Michal Blahout

Evropa nebo EU?

Jak se blíží rozhodování britského parlamentu ohledně brexitu, tak se v diskuzích stále častěji dostávám do přenic s zastánci i odpůrci EU a paradoxně ani jedni mě nemají moc v lásce, proto jsem se rozhodl sepsat svůj pohled na EU

13.1.2019 v 19:56 | Karma: 13,19 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Michal Blahout

Je něco shnilého ve vysokém školství

Již třetí ministr nové vlády má problémy se svojí závěrečnou prací. Bohužel se domnívám, že to nejsou nepříjemné výjimky, ale standard..

29.7.2018 v 17:38 | Karma: 31,00 | Přečteno: 2843x | Diskuse| Politika

Michal Blahout

Právo národů na sebeurčení

Současné dění ve Španělsku a Katalánsku mě přimělo zamyslet se nad sebeurčení národů.Přeci jen podobnou situaci nedávno řešily Anglie a Skotsko, Ukrajina a Donbas. Horké téma je to stále v Kosovu nebo Tibetu.

4.11.2017 v 18:58 | Karma: 19,14 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Společnost

Michal Blahout

Dehumanizace a islám

Dehumanizace, česky též znelidštění, je jev (proces), který způsobuje, že jsme schopni se dopouštět ohavností, jako jsou genocidy a holokaust.

25.6.2017 v 14:27 | Karma: 32,67 | Přečteno: 1327x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3040x
Ekonom, člen katedry ekonomie a mezinárodních vztahů, VŠFS. Oblíbené motto: Člověk by měl milovat pravdu natolik, aby ji byl kdykoliv ochoten vyměnit za pravdu vyšší.

Seznam rubrik